keskiviikko 9. lokakuuta 2013

sossupummin suuret tulot

Alla eriteltynä tämän sossupummin suuret tulot, mistä ne tulevat ja minne ne kuluvat. Summia on pyöristelty 5€ ja 10€ tarkkuuksiin selkeyden vuoksi.

Työmarkkinatuki ilmoitetaan erittelyssä 560€ summana vaikka maksut tulevat 520€ erissä 28 päivän välein. Sosiaalitoimisto laskee työmarkkinatuen määräksi 21.5pv/kk joten siksi 560€/kk laskelmassa.



Lisäys joillekin seuraavien menojen kauhistelijoille joilla ei riittänyt enää lukutaito seuraavaan kuvaan asti:
  • Bussilippu, 65e on pieni hinta siitä että voi liikkua 30pv ajan ilman että on pakotettu nököttämään ainoastaan kotona sohvalla. Pitäisikö mielestäsi työttömän jäädä kotiin sohvalle vaikka dokaamaan sen sijaan? "Kotiviinin" valmistus kun on helvetin halpaa ja kyllä sillä kännit saa jos vituttaa ja ei ole muuta tekemistä kuin se sohvalla istuminen. Joka tapauksessa työtön joutuu hoitamaan asioita joten bussiin kuluu silti rahaa ellei ole niin onnellinen että asuu kaikkien palveluiden ja virastojen vieressä.
  • Harrastukset (50e), kaikki harrastukset eivät ole ilmaisia. On arvovalinta sijoittaako päivässä n. 1.5e hedelmiin vaiko harrastukseensa ja syö vitamiinit vaikka purkista.
  • Osamaksut koostuvat "isommista" kodin hankinnoista joita ei ole kerralla vara maksaa. Pitkäaikaistyöttömälle moisia kertyy työttömyyden pitkittyessä. Kodin koneet ja laitteet eivät kestä ikuisuutta vaan niitä hajoaa ja uusia ei taikamaagisesti saa ilman ostamista. Ehkä sinun kodin hankintasi ovat erilaisia ja kestävät lapsenlapsellesi asti? Onnittelut jos näin on asian laita.
  • Internet, internet on enemmän ja vähemmän pakollinen nykyaikana. Onneksi olkoon jos asut alueella/talossa jossa langaton 3G kännykkäyhteys toimii jotenkuten luotettavasti eikä matele kuin etana.
  • Kytkypuhelin. Taas arvovalinta. Ostatko kuukaudessa vaikka 1 laatikon kaljaa vaiko maksatko 20e laitekustannusta kännykkälaskussa.



Nyt kun tämä sossupummi on selittänyt kuinka paljon saa tukia, kertoo hän lyhyimmän kaavan mukaan mitä hänen pitää tehdä saadakseen tuet.

  1. Hakea toimeentulotukea sossusta.
  2. Toimittaa sossuun kuukausittain pankin tiliotteet, kuitit maksetuista vuokrista, sähköistä jne. 
  3. Pitää työnhaku voimassa TE-toimiston kanssa

Jos on kysyttävää, niistä voi pistää kommenttia.

44 kommenttia:

  1. En usko etta yksikaan suomalainen tosissaan kadehtisi "sossupummin" toimeentuloa ja sen tuomaa asemaa yhteiskunnassa. Puheet yleisesta helposta elamasta ja ilmaisen rahan ihanuudesta on joko ahneutta, tietamattomyytta tai puhdasta provosointia...

    VastaaPoista
  2. Entä verot? Kai sossupummikin maksaa veroa työmarkkinatuesta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sossupummin työmarkkinatuki on 32,46e/pv josta peritään 20% veroa koska kyseessä on tuki. 32,46 * 0,8 * 21,5pv = n. 560e/kk pyöristettynä.

      On turha tuoda laskelmaan lisää muuttujia ymppäämällä siihen veroja joilla ei oikeasti ole oikeasti käyttöön saatujen tukien kannalta euronkaan merkitystä.

      Jo nyt tuntuu olevan niin kovin epäselvää ihmisille paljonko Sossupummi saa, ja mistä. Sivun tarkoitus on vääntää asia rautalangasta.

      Poista
  3. Sossu"pummin" elämä on melkoista halpiselämää. 165 euroa kuussa, siis 5,5 euroa päivässä, ruokaan tarkoittaa että ulkona ei syödä koskaan ja kotonakin halvinta kanaa, makkaraa ja jauhelihaa. Kasvissyönti ei ole sanottavasti halvempaa. Ainoat liikennevälineet ovat jalkapatikka, polkupyörä ja julkiset. Kodinkoneet halvimmat mahdolliset. Harrastaa voi vain ilmaiseksi. Varsin nopeasti harrastukset ja arjesta selviytyminen alkavat yhdistyä: käydään ongella jotta saadaan pöytään särvintä, keräillään pulloja lisätienestiksi jne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuten Sossupummi päätteli, harrastemenoista voisi vielä karsia.

      Ulkona syömistä tämä Sossupummi ei koskaan ole liiemmin harrastanut joten siitä luopuminen ei ole mitenkään iso menetys.

      Tämän päivän ruoka Sossupummille maksoi n. 5e
      -3 kokonaista reissumies leipää (0,5e)
      -6 viipaletta cheddar sulatejuustoviipaleita (0,85e)
      -380g (3 kpl) kyljyksiä -30% alennuksella (2,55e)
      -perunoita n. 1kg (0,65e)
      -pakastevihanneksia 250g pussi (0,4e)

      Lisäksi päälle kuluina monivitamiiniä tabletti sekä useampi kuppi teetä.

      Poista
    2. menetys, kokemus...miten sen nyt ottaa. Miten paljon helpompaa kaikki olisikaan, jos vain pidettäisiin silmät kiinni ja elettäisiin kuplassa jossa parempaa ei ole,

      Poista
    3. Vanha totuus on että se tieto lisää tuskaa, jos ei tiedä paremmasta ei asia vaivaa.

      Itse en niin jaksa moisista murehtia. Katselen asioita päivä kerrallaan ja sillä mennään mitä elämä eteen paiskaa.

      Poista
    4. Hups, päivässä kuluu kilo perunoita ja kolme kyljystä? Mä ruokin neljä henkeä kerran tuolla määrällä (2 aik.+2 teiniä). Sulatejuustoviipaleet on meille liian kalliita (ostetaan rasiana tai perinteistä juustoa) ja leipänä on liiterin näkkäriä tai niitä halvimpia ruispaloja. :-(

      Ei muuta kuin kiitos selvityksestäsi, taidan kertoa tästä muutamallekin ulisijalle. Pelkään kuitenkin, ettei niitä kiinnosta kuunnella.

      Poista
    5. Kyllä kuluu helpostikin, ei sitä äijän köriläs pärjää ihan mitättömillä annoksilla kun ei aamupalaa välttämättä aina tule syötyä.

      Aina ei tule osteltua juustoa kun hinta ei välttämättä ole se kukkarolle ystävällisin. Leipänä menee mikä sattuu halpaa olemaan ja reissumiehet on nyt olleet tarjouksessa.

      Ei muuta kuin pärjäilemisiä.

      Poista
    6. Sama täällä - ei sitä työssäkäyvällä (meillä molemmat vanhemmat töissä) verojen jälkeen jää sen enempää ruokaan rahaa. Kolmihenkisellä perheellä ollaan budjetoitu 600 eur /kk ruokaan. Ja tienataan molemmat bruttona yli suomen keskiarvon!

      Monivitamiinitabletteihin jne ei meillä ole rahaa (pl. lapsen neuvolassa suositeltu D-vitamiinilisä) vaan yritetään saada kasviksista vitamiinit.

      Poista
    7. Monivitamiinitabletit maksavat kolmihenkiselle perheelle yhteensä alle 10 euroa kuussa. En edes vitsinä viitsi uskoa ettei kahdella työtätekevällä niihin olisi varaa. Tienaaminen yli keskiarvon tarkoittaa kahdelta palkansaajalta yhteensä yli 6000 euron kuukausituloja, joista veroja maksetaan kunnasta riippuen n. 35 prosenttia, eli käteen jää kahdelta palkansaajalta yhteensä vähintään 3500 euroa - *lähes seitsemän kertaa enemmän kuin elämiseen laskettu minimi*! Lisäksi tulevat tietysti lapsilisät. Palkansaajalla on myös mahdollisuus kotitalousvähennyksiin sun muihin verohelpotuksiin joita köyhille ei tarjota. Johan on kumma jollei 10 euron vitamiineihin varaa. En itse asiassa usko että tuollaisessa perheessä edes tarvitsee tarkkailla kuinka paljon rahaa kuluu ruokaan koska eivät kuitenkaan pysty syömään niin paljoa että lompakko mitenkään kärsisi. Joten eiköhän tuokin tarina ole sitä samaa fiktiota mitä nettiin pullahtaa aina kun joku kärsivä veronmaksa haluaa kertoa köyhille että heillä ei ole oikeutta edes siihen viimeisen myyntipäivän porsaankyljykseen.

      Poista
    8. Olihan tuossa alkuvuodesta Hesarissa mielipidekirjoitus jossa nainen kirjoitti perheen isän tienaavan hieman yli 100000e/vuosi eikä perheen rahat riitä. Sitä lukiessa piti tosin hieraista silmiä parikin kertaa että "wtf..."

      http://www.hs.fi/paivanlehti/mielipide/Mek%C3%B6+olemme+muka+rikkaita/a1358495576411

      Joten ei mikään mahdottomuus ettei jollakin 6000e/kk riitä.

      Ongelmana on että pääosa ihmisistä muuttaa elintasoaan lähes välittömästi kun tulot sen mahdollistavat, joten aina mennään sillä "pärjään hädintuskin" rajalla.

      Porsaanfile lautasella vaihtuu naudaksi, leivänpäälle ei mene lauantaita vaan suolalihaa, juusto ei ole Edamia vaan tilalla on jotain kalliimpaa, autoksi ei kelpaa 10 v. vanha toyota vaan ostetaan uusi audi, kahvitermarin ja eväiden tekeminen työpaikalle muuttuu työpaikkaruokailuksi ja kahvilassa piipahtamiseksi jne.

      Noiden lisäksi kun katselee asumisen hintaa, etenkin jos perhe on hankkinut omakotitalon ja asuntolainaakin on otettu, on katastrofin siemen jo kylvetty rahojen riittämättömyydestä.

      Asuminen kun Suomessa on järjettömän kallista asuntojen hintatason ja sitä kautta myös vuokrien myötä.

      Poista
  4. pakko sanoa että oli tuo toimeentulotuki tuossa kaavassa ihanan iso. Itselle tulee vain 125€/kk. Muutoin miltei sama. Ja vaatteet? Joo jos kirpputorilta sattuu oikean kokoista halpaa löytymään joka ei vielä ole ihan risa. Kaupasta ainoastaan sukkia ja alusvaatteita jos vanhat miltei riepaleina. Leipä jono tuttu paikka varmaan suurimmalle osalle työttömiä sossupummeja.

    Jos tämä on hienoa elämää niin sanakirjan selitykset pitää uudistaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla on varmaan vuokra tms. kulut pienemmät joltain osin tms?

      Vaatemenot on laskettu keskiarvollisesti n. viimeisen 4kk ajalta. Niihin kuuluu muistaakseni seuraavaa:
      -lenkkarit (60e)
      -college housut (15e)
      -verkkarit (15e)
      -3 paria sukkia (5e)

      Saattaa olla että olen jotain pientä unohtanut listasta.

      Poista
  5. Aikas faktaa kaik edelliset kommentit. Mua kyl huvitti tää työkkärin/te-keskuksen uudistus kuinka asiat uudistuu/paranee,no siinä mielessä kyllä et turhat juoksut pois viime käynnillä sain seuraavan työnhaun uusinnan vuodelle 2030! Iältäni tuolloin vasta 70v.(tai tuhkaa) no katotaan työkunto sit silloin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olihan tuo TE-toimiston uudistus etenkin Tampereella erityisen "hilpeätä" luettavaa.

      http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013072817302659_uu.shtml

      Poista
  6. Varsiainen kysymys lienee, miten saisimme "leveää elämää" viettävän sossupummin työhön. Se on vaikeaa, koska meillä on sellainen armeija julkisen puolen väkeä, että BKT:stä yli puolet on julkisia menoja, jolloin kaikki on niin kallaista, että vain huippusuorittajat työllistyvät. En kadehdi sossupummia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse olisin jonkinlaisen kansalaispalkan kannalla joka vain yhdistäisi nämä eri tahoilta tulevat rahalähteet yhdeksi, summa voisi olla vaikka hieman pienempi kuin nykyiset tuet yhteensä keskimääräisesti ovat. Asiaa hankaloittaa asumiskustannusten suuri ero ympäri maata.

      Moinen mahdollistaisi paljon uudenlaista pienyrittäjyyttä koska jokainen pikku homma minkä sossupummi tekisi, lisäisi myös hänen varallisuutta ja mahdollistaisi lisääntyvän kulutuksen jos henkilö moista tahtoo parantaakseen elintasoaan.

      Käytännössä jokaisesta tulisi em. järjestelmässä yksityisyrittäjä ja se saattaisi mahdollistaa paljon uudenlaisten pientenkin ideoiden markkinointia koska ei olisi aloittavan yrittäjän riskiä ellei idea todella vaatisi isompia investointeja. On paljon sellaista mikä ei moisia tarvitse.

      Uskoisin että em. kaltainen järjestelmä mahdollistaisi myös sellaiset innovaatiot joille olisi markkinoita maan ulkopuolella ja niistä saisi, pisara pisaralta, vientituloja. Ei kaiken viennin tarvitse olla materiaalista, se voi olla immateriaalista tai vaikka palvelua mitä muualta ei saa.

      Poista
  7. Kiitokset hyvästä erittelystä.

    Minulla ainakin paistoi silmään tuo "Pankkipalvelumaksut 10 €", tämä on ilmeisesti pyöristys jostain 7-8 euron tasosta mutta silti to-del-la kallis palvelumaksu ihmiselle jolla on vain peruspankkipalvelut eikä esimerkiksi sijoitussalkkua tai muita maksullisia lisäpalveluita. S-pankkia käyttämällä tuonkin saisi tiputettua tasolle 0 €/kk.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.

      Aivan, pitääkseni tarkoituksella summat pyöreinä ja yksinkertaisina em. kulu hieman pyöristyi ylöspäin.

      Viimeisimmät pankkipalvelumaksut olivat 8e:
      -Visa Electron 1 kpl 2,00
      -Pankkitunnukset 1 kpl 3,00
      -Maksut automaatilla 2 kpl 3,00

      Automaatilla maksut taas siitä syystä että piti saada em. maksuista kuitti kun eivät kerenneet näkyä viimeisimmässä tiliotteessa ja tulostimeni on ollut jo jonkin aikaa sökönä mutta uuteen en vielä ole investoinut sillä mustetulostimeen en enää sorru.

      Olen pohtinut s-pankkiin siirtymistä nyt kun pankkini nosteli palvelumaksujaan tuossa joitain aikoja sitten.

      Poista
    2. Se on kyllä ihmeellistä, paljon pankki veloittaa nykypäivänä palveluistaan. Veloittaa vähävaraisilta, mutta jos varallisuutta löytyy, pankki tarjoaa kaiken ilmaiseksi.

      Poista
    3. Kannattaa valita oikea pankki. Minä en maksa euroakaan palvelumaksuja vaikken rikas tai edes varakas ole. Mutta suomalaisethan ovat tutkitusti pankkiuskollista kansaa jotka eivät edes viitsi "kilpailuttaa" kun se on niin hankalaa ja kun se Osuuspankki on niin tuttu ja turvallinen vaikka veloittavat 8 €/kk siitä hyvästä että asiakas palvelee itseään netin kautta...

      Sitä paitsi, kyllä ne rikkaatkin maksavat pankkipalveluistaan, ne vain laskutetaan usein eri muodossa kuin kiinteänä kuukausittaisena maksuna, esimerkiksi prosenttiosuutena jostain (isosta) summasta.

      S-pankki on köyhän paras (pankki)kaveri.

      Poista
    4. Pankki voi porsastella ja edelleen lainailla rikkaiden rahoja, ja huutaa sitten apuun veronmaksajia.

      Vähävaraisella kun ei ole tarjota pankille rahaa millä he voisivat porsastella, on pankin otettava voitot suoraan vähävaraisen varoista palvelumaksuina jotka kohoavat ihan järkyttävää tahtia.

      Poista
  8. Sossupummin kadehtimisessa on kyse hyvätuloisten verokapinasta. Kun itsellä on kaikki hyvin ja rahaa hankkia niin palveluja kuin kultushyödykkeitäkin ei hyvätuloinen enää välitä miten sossupummilla menee, eikä siis rahoittaa hänen toimeentuloaan edes muutmalla veroeurolla.
    Yksinäisen sossupummin elämä ei ole kadehdittavaa ei niinkään siksi, ettei hänellä ole käytettävissään rahaa kulutukseen ja palveluihin, vaan ennen muuta siksi, että hänen sosiaaliset kontaktinsa ja mahdollisuutensa vähenevät ja pitkällä aikavälillä katoavat lähes olemattomiin. Pahimmassa tapauksessa sossupummi erakoituu. Hänelle ei muodostu läheisiä ihmissuhteita. Perheen perustaminen jää monelle unelmaksi. Tällaista elämää joku vielä kehtaa kadehtia. Tähän rooliin voi joutua tänä päivänä niin diplomi-insinööri, kuin talouspäällikkökin. Me kaikki kävelemme erittäin huojuvilla rakenteilla. Siksi on tärkeää, että meillä on hyvä sosiaaliturva. Sen on kuitenkin oltava vain tilapäinen apu. Työpaikkoja on pystyttävä luomaan, niin että sossupummeja ei synny.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se minua huvittaa että kun viitsii tarkemmin katsoa minne Sossupummilla rahat kuluu asumiskustannukset vie kaikkiaan 54% rahoista.

      Jos haluttaisiin vähentää sossupummien tarvitsemaa rahamäärä olisi se helpointa esim. jonkin neliövuokran kattosumman määrittelemällä. Vaikka 10e/neliö katoksi ja vuokrakuluista katoaa kummasti puolet pois.

      Hyvätuloisilla voisi tulla muutamakin kauhun kirkaisu jos palaisimme vuokrasäännöstelyyn ja asuntojen arvot sen kautta laskisivat. Hyvätuloiset vuokraisännät kun ovat lopultakin ne joiden taskuihin helposti se puoletkin tukirahoista sujahtaa.

      Poista
    2. "Sossupummin kadehtimisessa on kyse hyvätuloisten verokapinasta."

      Voi kai sen noinkin tulkita. Itse kyllä uskon että suuri osa pöyristyjistä on pienituloisia jotka ihmettelevät miksi ihmeessä tekisivät pienipalkkaisia töitä siivoojana tai Mäkkärin harjoittelijana 160 tuntia kuukaudessa kun käteen jää verojen jälkeen käytännössä saman verran kuin "sossupummille" jolla on yli 50% enemmän vapaa-aikaa kuin heillä. "Marginaalituntipalkka" jää todella matalaksi jos teet 160 tuntia (usein raskasta) työtä mutta tienaat vain 100 € enemmän käteen.

      Poista
    3. Mikään ei estä sitä pienipalkkaista alkamaan "Sossupummiksi", olen varma että aina joku "Sossupummi" kyllä haluaa sen pienen parannuksen oloihinsa ja menee siivoojaksi tai mäkkäriin ainakin siihen asti kunnes hän saa tarpeekseen.

      Ongelmanahan on että meillä on suomessa asumiskustannukset täysin järjettömät. Ne syö pienipalkkaisen tuloista suuren osan aivan kuten ne syö sosiaalipummin tuistakin sen puolet tai yli.

      Asumiskustannuksia pitäisi saada alas tässä maassa.

      Poista
  9. Osa meistä on sossupummeja pitkäaikaissairauksien vuoksi. Väliinputoajia, liian sairas työhön, ei ikinä riittävän sairas eläkkeelle. Naurattaa kovasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja vaikka olisi lääkäreiden mielestä riittävän sairas eläkkeelle, Kelan löytää kyllä lääkärin joka on eri mieltä.

      Poista
    2. Vaikka pääsisi eläkkeelle henkinen sekä fyysinen kituutus jatkuu. Kalliisiin lääkkeisiin (n. 2kk eläke) ei ole rahaa. Vaikka lääkärin lausunnot ja lääkemääräykset, ei saa maksusitoomusta.

      Poista
  10. Mahdolliset kodinkoneet eivät saa milloinkaan mennä rikki. Millä ostaa uusi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osamaksullahan se täytyy, eipä sitä muutakaan voi.

      Poista
    2. "Mahdolliset kodinkoneet eivät saa milloinkaan mennä rikki. Millä ostaa uusi?"

      "Toimeentulotukea voidaan myöntää myös harkinnanvaraisena esimerkiksi silloin, kun sen voidaan katsoa edistävän henkilön itsenäistä selviytymistä. Esimerkiksi toimeentulotuen pitkäaikaiselle asiakkaalle saatetaan maksaa toimeentulotuen lisäksi sosiaalityöntekijöiden välttämättömäksi katsomia hankintoja, jotka liittyvät asunnon kalustamiseen tai välttämättömiksi katsottujen kodinkoneiden hankintaan. Television, tietokoneen tai matkapuhelimen hankintaan ei harkinnanvaraista toimeentulotukea kuitenkaan myönnetä."

      Poista
    3. "On meillä stereot, televiso, mikroaaltouuni ja videonauhuri ..."

      Ei niin kauan aikaa sitten nämä olivat ylellisyyttä joihin harvalla oli edes varaa ja nykyään pitäisi kuulua Suomi Oy:n luontaisetuihin?

      Jos itse olisin työtön niin ei tulisi mieleenkään pyytää sossulta rahaa pesukoneen tai leivänpaahtimen hankintaan /huoltoon !

      www.kierratyskeskus.fi
      www.tori.fi
      www.huuto.net

      Poista
    4. Niin se maailma muuttuu.

      Vasta oli tuli viimeisin keksintö luolan lämmittämiseen ja viipaloidusta leivästä vielä unelmoitiin hampaattomasti hymyillen. Rautahepokin laukkasi vasta häiriintyneimpien unelmissa ja liikkuminen tapahtui perseen alle kasvaneilla jatkeilla joita jaloiksi kehtasivat sanoa.

      Nykyään esim. tavallisen leivänpaahtimen saa parhaillaan alle 5 eurolla uutena. Nyt ei satu em. tarjous olemaan voimassa mutta ei tuo alle 10e hintainenkaan paha ole postikuluineen.vaikka esim.

      http://www.markantalo.fi/product/pienet-kodinkoneet/keittion-pienkoneet/M02TW12E/matsui-leivanpaahdin-m02tw12e?scid=1993

      Koittakaa nyt oikeasti ihmiset havahtua elämästä jostain kivikaudelta! Se aika oli ja meni jolloin tuli oli vielä varastamatta jumalilta ja puhelimena toimi kammella veivattava loota joka yhdisti Sentraali Santralle.

      Poista
  11. Eikös sosiaalitoimesta saa myös sitä harkinnanvaraista toimeentulotukea, joka pätee nimenomaan tarpeellisiin kodinkoneisiin? Itse koen ainoastaan pyykinpesukoneen välttämättömäksi, nyrkkipyykillä kun harvemmin puhdasta tulee.

    Itse kävin muuten kolme vuotta sitten lukion ilman tietokonetta ja nettiä. En tiedä, että mitä tärkeää herra sossupummi tekee tietokoneen ääressä niin paljon, etteikö kirjaston kone siihen riittäisi. Kännykkäkin on ollut halvin mahdollinen rimpula, eihän sitä konetta tarvita muuhun kuin tekstiviestiin ja soittamiseen.

    Joo en yhtään ihmettele, että toimeentulotuen asiakkailla on vaikeaa, kun ei voida edes iphonesta tinkiä........... Bussilipun tärkeys riippuu ihan omasta asuinpaikasta ja esimerkiksi pyöräteiden laadusta. Itse olen aina kulkenut pyörällä, bussia olen tarvinnut vain satunnaisesti. Ja harrastusten tinkimättömyyden ymmärrän hyvin, eihän työttömän elämä tarvitse ihan kuraa olla. Mutta tosiaan, paljon riippuu omista valinnoista ja siitä, että mihin sen rahansa haluaa käyttää.

    Itse entisenä toimeentulotuen asiakkaana sain jopa rahaa säästöön juurikin sillä, että ei ollut mitään kaikenmaailman osamaksuja ja kytkysopimuksia. Ensiasuntoon sain tarvehankintaista toimeentulotukea, joten ei tarvinnut lattialla nukkua ja viedä kavereille pyykkiä pesuun. Pikkuhiljaa sitten sain pientä luksusta elämääni, kun olin vain jaksanut säästää.

    Tässä oli saarnani, ei sen enempää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä ole ikinä harkinnanvaraista herunut täällä.

      [sarcasm]

      Niin, olisihan se paljon miellyttävämpää toki ostaa se laatikko kaljaa kerran kuussa eikä vaikka älypuhelinta. Siitähän olisi myös hyötyä että saisi päivän parin kalorit. Mutta valintoja, valintoja.

      Osamaksu on tosiaan usein ainoa tapa millä hankkia jotain isompaa jos jokin hajoaa, mutta onneksi sinulla on sellaisia härpäkkeitä jotka eivät ikinä hajoa, kannattaa olla kiitollinen moisista. Me muut kuolevaiset emme ole yhtä onnekkaita.

      Toki bussilipusta voisi myös säästää. Piankos sillä rahalla taikoisi vaikka kotiviiniä muutaman sammiollisen. Ei tarvitsisi edes bussia tai tekemisiä kodin ulkopuolelta kun sivistyneen sievästi sohvalla viiniä maistelisi pinkki pystyssä kultturellisti bb-toilailuista haastellen.

      Ja myöskin, kyllä sitä aikaa voisi käyttää vaikka naapureiden tekemisiä paheksuen tämän hirveän epäsosiaalisen tietokoneella notkumisen ja internetin käytön sijasta. Olisi ihan nokakkain sosiaalista toimintaa se tällaiselle introvertille.

      On siinä lisäksi se vaara että kun omistaa internetin, tietokoneen ja älypuhelimen, saattaa olla uhkana että joutuu jopa töihin jos sattuu joku vastaamaan työhakemukseen. Senhän voisi nätisti välttää käymällä vaikka vain kerran viikossa kirjastossa sähköpostit lukemassa.

      [/sarcasm]

      Onneksi en ole uskonnollista tyyppiä joten saarnat menevät aina minulta ohi.

      Poista
    2. No mutta hienoa, kun ymmärsit pointtini. Onneksi huomasit, että säästämisen sijaan ostaisinkin kaljaa. Luojalle kiitos kytkykaupoista ja korkoa kasvavista osamaksuista, nyt ei ole enää varaa ryypätä!

      Enpäs muuten huomannutkaan kirjoittaa tekstissäni, että pesukone on mielestäni ainoa todella olennainen iso sähköhärpäke, mihin ihan varmasti saa harkinnanvaraista, jos se joskus hajoaa. Kiitos kun muistutit minua tästä pienestä asiasta.

      BB:tä on vaikea katsoa, kun en omista televisiota ja niin juoppoa minusta ei saa, että kotiviiniin koskisin, peukalo ylhäällä tai p****essä. Ja tosiaan, kun sinulla on niin kiire tuijotellessasi televisiota ja välillä vähän hengailla facebookissa -anteeksi- siis mol.fin sivuilla, niin toki ymmärrän, että hyödyllinen pyöräily on täysin mahdoton ajatus Helsingissä.

      Menisit sinäkin vaikka kantakuppilaan näkemään niitä oikeita ihmisiä, niin ei tarvitse neljän seinän sisällä ahdistua ja lipua syrjemmäksi yhteiskunnan leivästä kiinni. Eikä sekään ole mitenkään mahdoton ajatus, että muuttaisi arkirutiininsa siihen, että kävisi vaikka päivittäin kirjastossa, kun sillä bussikortilla kuitenkin mennen tullen saa kulkea koko rahan edestä. Vahingossahan sitä voisi vaikka piipahtaa eri firmoissa kyselemässä työpaikkaa, yhtiötkään kun ei nykyään välttämättä työkkärin sivuilta ketään hae.

      Kannattaisi näköjään vähän uskonnollinen olla, kun osasit sisäistää tekstini ja vielä olla muka-hauska-ja-sarkastinen.

      Poista
    3. Mikä sitten on tarpeellinen kodinkone? Ei ainakaan kahvinkeitin, mikro, vedenkeitin, pesukone, astianpesukoneesta nyt puhumattakaan. Jääkaappi kuuluu taloyhtiölle. Pesukoneen saa vain, jos on osoittaa ettei pääse omaan taloyhtiöön tai viereiseen pyykkitupaan. Maksuja ei oteta huomioon menoina.

      Kiva että kävit lukion ilman tietokonetta tai nettiä. Siellä lukiossa sulla oli kuitenkin ihmisiä ympärillä. Ja siitä taitaa olla aikaakin jo aika paljon? Et ollut yksinäinen ja ehkä vähän masentunut elämäntilanteesi vuoksi. Ei ottanut päähän se, että muut voivat arvostella sinua vain siksi että olet työtön. Saanut potkut vaikka.

      Kiva, että kuljit pyörällä. Sulla siis ainakin terveys pelaa. Tai on se pyörä. Sitä ei ole varastettu kerta toisensa jälkeen, kunnes kyllästyit ostamaan uuden. Plus että rahat loppui. Se ei ole välttämätön meno, joka otettaisiin huomioon toimeentulotuessa.

      Sait rahaa ihan säästöön? Voi miten ihanaa, et sitten sairastellutkaan paljoa? Tai joutunut vaikka keliakian takia hankkimaan kalliimpaa ruokaa. Kiva, kävitkö sillä rahalla etelässä? Voi voi, kylläpä nyt taidan myydä mun vanhan ei-iphonen, ostaa halvan puhelimen, johon mun ystävät eivät voi lähettää kuvaviestejä piristääkseen ja katkaista netin. Eihän sitä mihinkään tartte. Turhuuksia moiset. Käytänhän kaiken vapaa-aikani vain ja ainoastaan työnhakuun, koska olen työtön.
      Hauskaa minulla ei saa olla. Piste.

      Ai jestas mä rakastan jeesustelijoita.
      Kohta varmaan tulee taas se "en kyllä ymmärrä miten tässä maassa köyhät luulevat olevansa köyhiä"-viesti.

      Poista
  12. Käyn pätkätöissä Helsingissä ja usein palkasta tulee tilille asti n. 800€/kk kun vuokra on 660€ ei loppurahalla paljon juhlita. Kun on enempi töitä saattaa rahaa tulla 1800€. Pakko vaan tehdä jotain, että pää pysyy kunnossa. Jos työt loppuu se tietää pimeää kuilua. Enkä kadehdi sossupummeja. Rahamiehet ne rahat omiin taskuihinsa käärii, toiselle köyhälle on turha olla kade.

    VastaaPoista
  13. 510e vuokra kuussa, ilmeisesti yksiöstä? Kannattaisikohan miettiä muuttoa muualle? Onhan se elämä Helsingin keskustassa kallista.

    Nimim. "landella" asuva, yksiön vuokra 250e kuussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yksiöstä hyvinkin, ja ei missään Hesan keskustassa vaan "landella". Helsingin keskustassa yksiöiden vuokrat ovat huomattavasti korkeammat kuin 510e/kk.

      Onnea vain jos olet noin halvan kämpän jostain onnistunut löytämään.

      Poista
  14. Ihmisiä on moneen junaan erilaisilla tavoilla, miksei siis köyhiäkin. Onko köyhän oltava aina samassa muotissa? On olemassa köyhiä jotka tinkivät eri asioista, arvostavat elämässään erilaisia iloja kuin toiset... Päivittelen tässä vain tätä katkeraa tappelua ylemmissä kommenteissa siitä kellä on kurjaa ja kellä ei, huoh... P.S. Oletteko koskaan kuulleet sanonnasta "Köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa." Jos ostan 5 euron leivänpaahtimen, saan todennäköisimmin ostaa uuden jo vuoden tai kahden päästä, koska noin halvat ja "merkittömät" kamppeet hajoavat kyllä huomattavasti nopeammin kuin hieman arvokkaammat. Tässäpä syy miksi suosin itsekin osamaksua, saan kuukausittaisella maksulla parempia käyttötavaroita kuin sijoittamalla muutaman lantin ns. kertakäyttökamaan.

    VastaaPoista
  15. Kyllä aika hyvin näyttää pystyvän elelemään tukien avullakin. Tukien tarkoitus on mielestäni mahdollistaa minimi elintaso ihmisille eli ei jää kodittomaksi ja on varaa perusruokaan. Veronmaksajien ei tarvitse kustantaa kenellekään esim. kalliita harrastuksia, koska hyvin edukkaitakin harrastuksia löytyy vaikkapa aikuisopistoista yms. Bussilippuun menevä raha on tosiaan oma valinta ja turha kulu; itse en näkisi työttömällä mitenkään tarvetta hankkia pääkaupunkiseudulla kuukausilippua, koska pyörälläkin tai kävellen pääsee erittäin hyvin kulkemaan ja samalla pysyy kunto hyvänä = pysyy myös terveempänä (pyöriä muuten myydään käytettynä edullisesti ja vanhoja pyöriä ei myöskään varasteta niin herkästi). Eli ilman bussilippua ei tarvitse siis jäädä kotiin sohvalle homehtumaan. Työttömän ei tarvitse voida veronmaksajien rahoilla syödä sisäfilepihvejä yms. vaan se riittää, että on mahdollisuus hankkia perusruokaa. Edullisia kestäviä kodinkoneitakin on olemassa ja tiedän sen ihan henkilökohtaisesti. Pitää vain jaksaa nähdä hieman vaivaa ja aina on mahdollisuus ostaa myös käytettynä. Netti on nykypäivänä erittäin tarpeellinen ja hyvä väline myös työnhaussa, joten se on ihan järkevää ujuttaa kuukausittaisiin kustannuksiin, koska työpaikkailmoitusten etsiminen kirjaston yms. koneiden kautta saattaa aiheuttaa hyvän työpaikan menemisen sivu suun.

    Jos työttömänä pystyy näinkin hyvätasoisesti elelemään kuin elelet, en ymmärrä miksi yleisesti valitetaan tukien riittämättömyydestä (ja ei, ymmärrän, että kirjoituksessasi pointtisi on, että ei pitäisi valittaa kuinka hyvin työttömänä saa tukia). Kuitenkin nykyistä pienemmillä tuilla saisi sen minimitason saavutettua. Kirjoituksesi on nimittäin hyvä esimerkki siitä, että tukien varassa pystyy elämään enemmänkin kuin minimitason elämää.

    Minulla ei ensimmäisestä "oikeasta" työpaikastani (eli siis muu kuin kesätyö) jäänyt vuokran, sähkön, yms. pakollisten jälkeen käteen käyttörahaa tuollaista määrää ja silti selvisin hengissä. Tuolloin minulla vain ei ollut esim. varaa harrastaa kuin ilmaista ulkoilmaliikuntaa. Yksi iso ongelmahan on, että osa on työttömänä siksi, että eivät suostu vastaanottamaan pienipalkkaista työtä, koska työttömänä saa enemmän käteen. No, kitkutin aikani ja nyt useiden vuosien aikana olen enemmän kuin tuplannut alkuperäisen palkkatasoni ja elelen ansaitusti mukavasti.

    VastaaPoista